Pénteken kora reggel vettük fel a fiúkat/ Janit elkísérte egy horgászcimborája is / a Déli pályaudvarnál. A srácok Nógrád megyébõl indultak hajnalai 3-kor így picit megpilledve szálltak be az autóba. Mindketten a bojlizás megszállottjai, és mivel a Maconkai víztározó lakhelyükhöz közel található, igen eredményesen hódolhatnak szenvedélyüknek. Nem hiszem, hogy Karcsit nagyon be kell mutatni, hiszen aki jártas a hazai bojlis „körökben” nagyon jól ismeri tudását, eredményeit és a horgászathoz való hozzáállását. De azért amellett sem szabad szó nélkül elmennünk, hogy 1993 óta foglalkozik bojli készítéssel, és ma már az ország legnagyobb bojligyártó gyára az övé.

 
 
 
Kis csapatunk próbált még a beígért kánikula elõtt leérni Merenyére. Na de hát ember tervez… Útközben zavar támadt az erõben, és a tájékozódási képességünkben, így pici csúszással, de azért csak megérkeztünk a 120 hektáros baranyai víztározó partjára.
 
A Merenyei tározón komfortos stégekről is horgászhatunk
 
 A tógazda szívélyes útbaigazítása után hamar megtaláltuk azt az állást, ahol Polgár Karcsi és barátai már kiépítették ideiglenes táborukat ráadásul már készülõben volt az a bográcsos vaddisznó pörkölt amelynek a megyében nagy hagyománya van.
 
 
egy kis csípõset a végére… csak az íze kedvéért]
 
Baráti kézfogások és horgászáldomás után / melynek alapját a fiúk szolgáltatták egy jófajta három éves gyümölcspárlat formájában/, rá is tértünk jövetelünk okára: magára a horgászatra. A rendelkezésünkre álló idõ nagyjából egy teljes nap volt, ami nem sok, ha magát a bojlis technikát vesszük alapul, de mivel Karcsi nagyon jól ismeri a tavat, még így is nagy reményeket fûztünk az elõttünk álló 24 órához.
  
Annak ellenére, hogy nem volt eget rengetõ nagy a távolság ahová a szerelékeket be kellett jutatni, a behordás mellet döntöttünk. Ehhez Karcsi gyõztesünk segítségével, össze is szerelte bójáit, amelyek egy ötletes átalakítással tapogató rúdként is funkcionálnak. Ezáltal idõt és legfõképpen helyet lehet spórolni a csónakban. Karcsi szerint, itt azokat a helyeket kell keresni, ahol koppan a rúd az aljzaton, vagy pedig vékony 15-20 cm-es iszapréteg fedi a kemény talajt. A legnagyobb testû pontyok valamiért itt szívesebben táplálkoznak, mint a vastag iszapréteggel borított területeken.
 
A horgászbotok elõtt a bóják kerülnek elõ a táskából
 
Apró de annál hatékonyabb módosítás, aminek következtében a bója tapogató rúdként is használható
 
A bóják elhelyezése után a szerelékek elkészítése következett. Karcsi a minél egyszerûbb végszerelékek híve, amelyek sok esetben hatékonyabban mûködnek szerinte, mint, a csavaros-fineszes cuccok. Elõtét nélküli fõzsinórra kerül egy biztonsági klipsz, amibe a legalább 100 grammos ólom kerül. Ez egy gyorskapocsba csatlakozik, amire már csak a megkötött elõkét kell tenni, ami a jelen esetben 4-es Maruto horgot jelent, fonott elõke zsinóron. A hajszálelõke hosszát Karcsi úgy alakította ki, hogy vagy egy nagyobb 30-35 mm-es bojli-t fûz fel rá, vagy két kisebb átmérõjût/ 18-20 mm-eset/, de azt duplában. Ami még érdekes volt számomra a csalizás tekintetében, hogy nagyon ritkán használ pop-up bojlit vagy más lebegõ alkalmatosságot. Csaknem minden esetben fenéken elfektetett csalikkal próbálja horogra csalni a halakat.
 
Indul a bójázás
 
Az ideális helyek letapogatása fontos ha igazán nagy halakt akarunk fogni]
 
 
Karcsi egyik kedvenc horga 4-es méretben kerül a fonott elõkére
 
Íme: a kész végszerelék
 
Karcsi után Jani következett és a mestertõl ellesett mozdulatokkal, készítette el azokat a végszerelékeket, amiket õ használt horgászatunk során. Jani egyik horga mellé egy szem kísérleti stádiumban lévõ (dupla halas ízesítésû) nagyméretû bojli került, míg a másik elõkére a Gigamino Three Bojlikból két darab.
 
Karcsi segít Janinak a szerelék hozzávalóinak kiválogatásban]
 
Innentõl kezdve külsõ szemlélõként figyeli a tanítvány mozdulatait
 
 
 
 
 
A még kísérleti stádiumban lévõ "Dupla halas" bojlik
 
A behordást siettette a bográcsban lassan fortyogó pörkölt isteni illata is, úgyhogy gyors csónakba szállás után már a vízben is voltak a csalik, amelyek köré egy-két marék bojli került.
 
Az elsõ bot behordását szintén Karcsi végezte elõször
 
 

 
Jani pedig a második szereléket jutatta be a korábban látott módon
 
Óvatosan kell a szereléket leengedni, nehogy belesüppedjen az iszapba
 
Ha ez megvan,már csak pár marék bojlit kell szórni a horog köré
 
A meteorológusok sajnos most sem tévedtek és megvolt az általuk jósolt legalább 30 celsius fok. Valósággal agyonnyomott minket a levegõ, és ez nyilvánvalóan a halak kapókedvére sem volt jótékony hatással. Egyedül abban bíztunk, hogy késõ délutánra, vagy legalább estére megérkezik a lehûlés, vagy egy kiadós zápor. A rekkenõ hõség ellenére, már kora délután volt kapásunk. Ráadásul Jani horgát húzta el valami, ami a bot hajlásából ítélve nem éppen retúr méretû lehetett. Lehetett, mert sajnos a csónakba szállás közben egy pillanatra meglazult a zsinór, ami elegendõ volt ahhoz, hogy a vélhetõen szép ponty kirázza a szájából a horgot. Mindenesetre bizakodásra adott okot az, hogy még ilyen fülledt melegben is táplálkoznak a halak. A következõ kapás már Polgár Karcsi botjára érkezett. Csónakba szállást követõen, már a nyílt vízen folyt a fárasztás. Igaz, hogy a merenyei halak nagyon erõsek és sokszor méretüket meghazudtoló módon küzdenek, de azért így is lehetett látni, hogy mostani vendégünk nem lesz kapitális példány. Viszont sikerrel szákoltuk meg a nap elsõ 7-8 kilogramm körüli halát.
 
Szépen hajlik a Tribal
 
Fröcskölõs kirohanás
 
 
Polgár Károly és a nap elsõ gyönyörû tükröse
 
Reméljük találkozunk késõbb, pár kilóval nehezebben
 
A dévérek is felvették a dupla bojlit
 
 
A délután hátralévõ része egy két dévérkeszeg fogástól letekintve eseménytelenül telt. Azaz nem teljesen, mert az idõközben elkészült ebédet igen jóízûen fogyasztottuk el. Az éjszaka pedig megjött az amire vártunk…csak nem éppen úgy ahogyan vártuk. A teljes szélcsöndbe, mint egy gyorsvonat érkezett meg az orkánerejû szél és esõ. Egyik pillanatban még mindenki gyöngyözõ homlokát törölte és fohászkodtunk egy kis északi szélért, a következõben, pedig mentettük ami menthetõ, és próbáltunk mindent kis faházunkba bezsúfolni.
 
Azt hiszem, erre mondják: Vigyázz mit kívánsz!
 
Csónakos fárasztás kizárva
 
Természetesen a halak mikor indultak be??? Naná, hogy a legnagyobb viharban. Ahogy elkezdõdött az égi háború, elõször Jani cimborája Dani akasztott majd szákolt egy 4 kilogramm körüli pontyot.
 
Dani, egy szép tõponty és esõ…
 
 Majd Jani kezében hajlott karikába a bot. Mivel ilyen idõben a vízre szállás esélytelen, a partról kellett a halat kifárasztani és kihúzni a halat. Ám ez a mûvelet a folyamatos villámlások közepette egy több, mint három és fél méteres karbon pálcával nem éppen veszélytelen mûvelet. De szerencsére „happy end” lett a fárasztás vége. Jani nem lett pirítós és még a kamerának sikerült pózolni a gyönyörû 15 kilogramm körüli tõponttyal.
 
Jani újra fáraszt,villámok közepette egy karbon szálas bottal. Ez is egy módja az extrém sportolásnak
 
Nem a világ legjobban exponált képe, de a háttérben nem a helyi disco sejtelmes fényei világítanak
 
Egy ilyen gyönyörû halért megéri bõrig ázni
 
Mester és tanítvány
 
Az este folyamán még egy kisebb pontyot sikerült fogni, azután már csak az esõ monoton kopogása hallatszott horgászkalyibánk falán, a kapásjelzõk sípolása helyett.
 
Az este utolsó halát szintén Jani jegyezte
 
Egészen kora reggelig, amikor elõször csak egy, majd pedig folyamatos pittyegésre ugrottam ki a hálózsákból/ tudják: a horgászvér sosem nyugszik/, és mivel rajtam, valamint Polgár Karcsin kívül mindenki az igazak álmát aludta horgászbotot ragadtam és pár perces fárasztás után sikerült megszákolni egy szép merenyei tükröst, ami a fejlesztés alatt álló bojlira éhezett meg.
 
Merenyei hajnal
 
Munka ide vagy oda, a horgászat szenvedély
 
A riporter elsõ merenyei hala. Soha rosszabb kezdetet
 
Delfinszaltó csukamozdulattal, és újra szabad
 
 
Miután az alkalmi Csipkerózsikáknak sikerült felébredni álmukból, a botok újra csalizása és várakozás következett. Sajnos a kánikula visszatért és Dani kis potyeszán, két leakadáson valamint néhány lapát dévérkeszegen kívül számottevõ eredményt már nem tudunk felmutatni az indulásig.
 
Rövid horgásztúránk utolsó pontyát Daninak sikerült szákolnia]
 
A lapátnyi dévérkeszegeknek nem sok gondot okozott a dupla 21 mm-es golyók felvétele]
 
Jani kezében egy egyen dévér
 
 
Ennek ellenére nagyon izgalmas éjszakán voltunk túl. Jani pedig fõleg, hiszen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy ilyen körülmények között fárasztott és szákolt sikerrel, egy kapitális pontyot.
 
Az élmény dús horgászaton kívül, Polgár Karcsi még egy ajándékkal kedveskedett a fiúknak. Illetve egybõl többel, hiszen igen értékes Gigant Baits csomagokat nyújtott át nekik, amit a srácok hamarosan tesztelni is fognak kedvenc horgászvizükön. 
 
Nem mindennapi horgászat és nem mindennapi ajándékok
 
Reméljük azokról a szép fogásokról is be tudunk majd számolni. A horgászatról készült izgalmas kisfilm a hamarosan látható a PV tévé mûsorán.
 
 
Addig is görbüljön a bot és füstöljön a fék!
 
Szöveg és kép: Vetró Péter