Minek köszönhettétek az eredményes szereplést?

Nagyos sok horgásztársam, barátom gratulált az eredményünkhöz, amit ezúton is szeretnék megköszönni! Többek véleménye szerint már nagyon "érett" ez a siker, hiszen jól ismerjük a tavat, nagyon szeretünk rajta horgászni. A sorsolás szeszélye azonban az utolsó helyet hagyta nekünk. A teljes mezõny élhetett a helyválasztási jogával, nekünk viszont be kellett érni a maradékkal. A verseny után már kijelenthetjük, hogy nem is volt olyan rossz a ránk jutó 14-es horgászhely. Megfelelõ etetési taktikával, jó csaliválasztással és nagyon fegyelmezett, kitartó munkával tudtuk elérni a sikert!

Hány kg bojlit és egyéb etetõanyagot vittetek magatokkal a versenyre?

A versenyre a Gigamino bojlicsaládból választottunk bojlikat. Kétfajta bojlit, a Gigamino Three-t és a Gigamino Sushi-t vittünk magunkkal, 20-20 kg mennyiségben. Szemes takarmányból egy zsákkal, azaz 25 kg-ot csomagoltam, aminek a negyedét meg is fõztem, a maradékot a helyszínen fõztük minden nap 1-1 bográccsal. Ezen kívül még elhasználtunk egy zsák (25 kg) nagyméretû halibut pelletet, amit a tógazdától, Regõs Gyuritól szereztünk be.

Hány kg anyagot szórtatok be az elsõ etetéskor és ez mibõl állt?

Területi etetéseket készítettünk. A két bójám közötti sávot, (ami egymástól kb. 40 m-re volt) 1 m szélességben fõzött magkeverékkel szórtuk meg. A horogcsalit pedig az etetésre, vagy attól kisebb-nagyobb távolságra, koncentrált bojli és pellet rászórással tettük vonzóvá. A horogccsali helyének megválasztása függött a kapások gyakoriságától, valamint a kifogott halak fajtájától, méretétõl. Általánosságban elmondható, hogy az etetésen szinte rögtön jelentkezett a kapás, azonban a kisebb pontyok és a kárászok voltak a tettesek. Az etetéstõl távolabb a nagyobb egyedsúlyú pontyok jelentkeztek. Érdekességként megjegyzem, hogy a lekötött halak pontyzsákjában mindig a magkeverék maradványait találtuk, bojli és pellet maradékot csak elenyészõ mennyiségben észleltünk. A folyamatos kapások okán ezt az etetési taktikánkat a verseny végéig fenntartottuk, jórészt sikerrel. A harmadik napon volt egy kisebb visszaesésünk a fogások terén. Ez azonban csak az értékelhetõ fogásokra szorítkozott, mivel kisebb 5-6 kg-os pontyokat továbbra is nagy számban fogtunk. Erre a napra volt azonban leginkább jellemzõ a kárászok aktivitása. Napközben 8 kárászt fogtunk. Egyetlen fegyverünk ellenük az etetéstõl való nagyobb távolság tartása volt.

Hányadik órában gondoltátok úgy, hogy már egy csapat sem tud titeket megszorítani?

Talán elmondhatom, hogy a leglelkiismeretesebb társa a mezõnyben nekem van Haragó Tibor (Tite) személyében. ? nem ismeri azt a fogalmat, hogy már eldõlt a verseny, lehet lazítani. Az utolsó pillanatig kitartottunk a munkával, amit a szombat reggeli mérlegelés is bizonyít. Összesen 63 kilót mérlegeltünk. Itt szeretném még megköszönni segítõnknek, Bogár Gábornak is a kitartó munkáját. Nélküle egyszer?en fizikailag nem bírtuk volna a folyamatos csalizás-fárasztás-etetés feladatát. Remek segítõnek bizonyult, nagyon jól kiegészítettük egymást a teljes verseny ideje alatt. Talán a csapatunkban meglévõ összetartás és bizalom is elõsegítette a mostani sikerülnet! A kérdésedre visszatérve, a szemben ülõ csapat, a 18-as helyen horgászó Solt Team, akik ráadásul nagyon kedves barátaink (Nagy Sanyi és Sallai Lacika) végig esélyesek voltak a jó eredményre, hiszen közös területet tudtunk meghorgászni. Titkon figyeltük minden mozdulatukat, miattuk nem mertünk egy kicsit sem leállni.

Melyik csali volt a legfogósabb és azt milyen formában kínáltátok fel?

Mindenképp a fûszeres kombinációkat részesítettük elõnybe. Az elsõ nap kísérletezései után egyértelmûen a Gigamino Three, azaz a hármaska ízkombinációja hozta meg a remélt sikert. A húsos-fokhagymás, fûszeres íz mágnesként vonzotta az etetésen tartózkodó pontyokat. Több csalizási módot is kipróbáltunk, a kritikusan kiegyensúlyozott, a hóember, valamint a sima süllyedõ csalifelkínálást. A leginkább bevált kombináció a két szem süllyedõ bojli felkínálása volt. A két szem 21 mm-es csali kicsit szelektálta a halakat méret szerint, a lebegtetésnek pedig nem volt talán érdemi szerepe, mivel csak sekély (10 cm) iszapvastagság volt jellemzõ a horgászhelyünkön.

Hogyan viseltétek a rapszódikus idõjárást?

Kicsit szenvedtünk a sártól, fõleg a csónakban voltak áldatlan állapotok. A matracon kihozott halak össze-vissza fröcskölték a sáros latyakot az arcunkba, ruhánkra. Többször kivettük a partra a csónakot és eljesen kimostuk, de ez csak ideig-óráig segített. A rengeteg bemotorozás és fárasztás eredményeképp mindig telelettünk vízzel és sárral. A verseny egészét nézve azonban kijelentem, hogy inkább kedvezõ és kellemes volt ez a szeszélyes idõjárás, mint a merenyén már megszokott gatyarohasztó hõség!Indultok e idén még valamilyen versenyen?

A következõ megmérettetésünk a Silver Baits kupa lesz Móron. Külön szeretnék egy kis történetet elmondani a Silver Baitses barátaim, névszerint Gerencsér Gáborral kapcsolatban. A helyválasztást követõen, a csapatommal beültünk a büfébe, búsulni az utolsó helyért, valamint a szakadó esõért. A többi csapatot még húzták be a horgászhelyekre, ránk csak egy óra múlva került sor. Csendes italozásunk közepette alkalmam nyílt az orsóim újrazsinórozására és új elõkék megkötésére. Az alátétzsinór és a fõzsinór összekötése azonban sehogyan sem akart sikerülni. Ekkor jött a megmentõ, Gábor személyében. Önzetlenül megkötötte a két zsinórösszekötõ csomót, sok sikert kívánt a használatukhoz. A horgászat során kiderült, hogy nagy szükség volt a szakértelmére. A 300-300 m fõzsinór mindkét szereléken kevésnek bizonyult. A horgászhelyek a parttól 320-350 m távolságba voltak, mindig az alátétzsinóron kellet horgászni. Még egyszer köszönet a sporttársi segítségért!

Mennyire voltak jellemzõk a kihúzós kapások?

Röviden fogalmazva semennyire! A kapások 95 %-a egyetlen pittyenés és a zsinór minimális belazulása volt. A húzós kapásokat általában a 7-9 kg-os pikkelyes pontyok produkálták, de sajnos elenyészõ számban. Ennek fõ oka a rendkívül nagy távolság volt.

Hozzávetõleg hány kg halat fogtatok a 10 kg-os határ alatt?

Minden nyolcadik-tizedik halunk volt mérlegelhetõ. Az átlagsúlyuk kb. 7 kg lehetett. A fogások nagy részét a 6-8 kg-os példányok adták. 3-5 kilós pontyok csak 10 %-ban jelentkeztek, ennél kisebbek pedig elenyészõ számban. Sajnos elég sok 9-10 kg közötti halat is zsákmányoltunk. Remélem ezekbõl jövõre már több tíz kiló feletti példány is kikerül. A halak nagy részét már a csónakba emelés után visszaengedtük a tóba, ezért pontos súlyadatot nem regisztráltunk. A becsléseink szerint minimum 8-900 kg halat zsákmányoltunk.

Mennyi amurt fogtatok?

Semennyit. A horgászat során csak pontyokat és kárászokat fogtunk. Ez utóbbiból kb. 20-25 darabot. Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy a kárászok megjelenése, vagyis az apróhalak becsalogatása nem lehetetlenítette el a horgászatunkat, csak egy kicsit megnehezítette. A sok hal egy helyben tartása azonban nélkülözhetetlen volt a végsõ siker eléréséhez.

Melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod, vagy pillanatotok a megmérettetés folyamán?

Talán a legizgalmasabb pillanat, a legnagyobb ponty (17,50 kg) kifogásának esete volt. Az óvatos kapást követõen nagyon komoly ellenállásba ütköztem a bolya vonalában. A kemény fárasztás ellenére nem bírtam elszakítani a halat a fenéktõl. Tíz percen keresztül forgatta a csónakot egy kisebb területen, mire fel tudtam pumpálni. Eközben megérkezett a partra a mérlegelõ csapat, kiegészülve Kátay Robóval és a kamerával. Mi még nem láttuk a halat, de nagyon szerettem volna megmutatni a kamerának is. Sokkal finomabban kezdtem bánni a hallal, aki kisvártatva meg is mutatta magát. Csodálatos pillanat volt, mikor a széles háta áttörte a reggeli vízfelszínt, teljes nagyságában megmutatkozott elöttünk! Gyors szákolás után, újracsaliztunk és siettünk a partra. Amíg a hal mérlegelésével és pontyzsákba rakásával voltunk elfoglalva, újabb kapás történt a szereléken. Ismét visszamentünk a bójához, ahol fél perc alatt sikerült megszákolnunk a reggel második legnagyobb pontyát, egy 16,80 kg-os pikkelyest. Amire a kamera hozzánk ért, már két csodálatos jószág várta a fotózkodást.

Várható e a Gigant Baits háza táján valami újdonság a közeljövõben?

Természetesen nem állhat le a fejlesztõ munka! A Gigamino bojlicsalád további bõvítését tervezem jövõre. A halas-f?szeres aminósavas ízkombinációt fogjuk kibõvíteni egy teljesen új, semmivel össze nem téveszthetõ, egyedi ízzel, amit már most jó szívvel ajánlhatok minden kedves horgászbarátomnak! Mindenkinek hasonló élményeket, izgalmas fárasztásokat kívánok! Köszönöm az interjút! Polgár Károly