Április utolsó hetében, harmadik alkalommal rendeztük meg a Gigant Baits Bojlis Találkozót immáron hagyományosan a Tüttösi horgásztavon. A célkitûzésünk semmit nem változott, legfõbb célunk, hogy népszerûsítsük a bojlis horgászatot, a halakkal való kíméletes bánásmódot, a fogd meg és ereszd vissza elvet. Közelebb hozzuk egymáshoz az ország neves pontyhorgászait, alkalmat teremtsünk a legújabb csalik, módszerek és technikák kipróbálására, tesztelésére. Ennek érdekében idén szerettem volna összehívni az országunkban jelen lévõ, jelentõsebb bojli forgalmazó cégek tesztcsapatait egy közös, baráti horgászatra. A versenyünk egyedi rendezési módja is segítette a törekvésemet, mivel biztosítani tudtuk a résztvevõk különleges ellátását. Minden nap háromszori étkezést, csapatonként 1-1 vízparti faházat, valamint csónakot bocsátottunk a rendelkezésükre.
Sajnos csak részben realizálódott az elképzelésem, mivel néhány "nagy nevû" forgalmazó visszalépett az indulástól. A legnagyobb bánatomra nem sikerült együtt horgásznom sem az Imperiál Baits sem az SBS Baits horgászaival.

De most lássuk részletesen a találkozó eseményeit! Hét csapat vágott neki a horgászatnak a keddi megnyitó és sorsolás után. A csapatok a horgászhelyüket a verseny felénél meghatározott rend szerint megcserélték. Mindegyik csapat négy hellyel arrébb ült. Csapatonként négy-négy bottal lehetett horgászni, kimondottan csak bojlival lehetett csalizni. A megcélzott halak a ponty és az amúr volt. Értékes festményekkel jutalmaztuk a legnagyobb egyedsúlyú ponty és amúr kifogóját, valamint a legmagasabb összfogást elérõ csapatot is.

Most lássuk a legszebb halakat és horgászukat, valamint az eredmény listát:

Legnagyobb ponty
 

Legnagyobb ponty:

  • súlya: 15,54 kg.
  • horgász: Katona Zsolt
  • csapat: Pelzer Team

 

Legnagyobb amúr


 

Legnagyobb amúr:

  • súlya: 13,84 kg.
  • horgász: Czibolya Csaba
  • csapat: Tandem Baits Team

 

Legnagyobb tõponty


 

A verseny összesített fogási eredménye:

Horgászhely
száma:
Csapat neve:Csapattagok:Végeredmény (kg):Helyezés
5. és 2. Big Carp Team Szentpéteri Tibor
Kovács Ferenc
233,81 I.
6. és 3. Pelzer Team Katona Zsolt
Varga Viktor
126,26 II.
2. és 6. Silver Baits Team Gerencsér Gábor
Panka Pál
116,27 III.
3. és 7. Tandem Baits
Team
Czibolya Csaba
Hordós Dániel
84,07 IV.
1. és 5. Carpmánia Team Szabó Ákos
Dankó Krisztián
62,3 V.
4. és 1. Carp Devils Team Balis József
Móczár Zalán
59,25 VI.
7. és 4. Gigant Baráti kör Varga Miklós
Kéri István
20,94 VII.
Összesen: 586,63  

A tényszerû eredmények után szeretnék megosztani veletek néhány szubjektív észrevételt, véleményt az idei találkozóról:

Az idei évben még jócskán elötte voltunk a pontyok ívásának, ezért a halak nagyobb egyedsúlyúak, és szinte teljesen épek és egészségesek voltak. Rendkívül hevesen védekeztek, mind az akadókban, mind a mederben. A10-12 kilós példányok kifogása minimum 15 percig tartott. Az elsõ nap nagyon kellemes, meleg, tavaszi idõvel köszöntötte a versenyzõket. A dévérkeszeg javában ívott a partszéleken. A nagyobb halak (pontyok, harcsák) hangos csobbanásokkal fröcsögtek a szélvizen és habzsolták az ikrákat és a bódult keszegeket. Az eredményes technika a közvetlen part menti horgászat volt, az akadók mellett a térdig érõ vízben. A fogások is nagyon jól alakultak, reggelre elértük a 250 kilót.
Sajnos a második naptól gyökeresen megváltozott az idõjárás. Erõs lehüléssel betört egy hidegfront, amit további frontok követtek. A keszegek ívása teljesen megállt. A halak kapókedve drasztikusan lecsökkent. A harmadik éjszaka 0 fokot mértünk a tóparton. Innentõl kezdve nagyon felértékelõdött minden egyes kifogott hal. A nehezen kicsikart kapásokat nagyon meg kellett becsülni. A bevált technikák az alábbiak voltak:

 

  • erõs fõzsinór alkalmazása mellett minimum 20 méter koptatózsinórt is fel kellett kötni a szerelékre.
  • A végszerelék a lehetõ legegyszerübb, fix ólmozású legyen, amirõl az ólom könnyen leválik a fárasztásnál.
  • erõs, kagylóálló elõkezsinóron vastaghúsú, széles öblû horgot kell alkalmazni, esetleg erõgumi közbeiktatásával.

 

A változékony idõjárásnak és a helycserének köszönhetõen szinte az utolsó percig bizonytalan volt a verseny kimenetele. A Big Carpos fiúk remekül kezdtek, a helycseréig begyûjtött 70 kg-os elõnyük elegendõnek bizonyult a zárásig. Szintén nagyon jól kezdett a Pelzer Team is, azonban az õ helyükön már érzékenyebbek voltak a halak az idõjárás változására, a második naptól sajnos drasztikusan lecsökkent a fogások száma. A Silver Baits Team az egyenletes, jó teljesítményével vívta ki a többi csapat elismerését, hiszen mindkét horgászhelyükön szinte kilóra azonos fogási eredményt produkáltak. Nagyon szimpatikus volt a Tandem Baits fiatal horgászainak a szereplése is. A fiúk a tapasztalatlanságukat a hallatlan kitartásukkal és kísérletezõ kedvükkel kompenzálták. Rendkívül sokszínû és bõséges csali arzenállal készültek. A kísérletezés a verseny második felére hozta meg a gyümölcsét. Egy éjszaka alatt több mint 50 kiló halat zsákmányoltak! Az utolsó éjszakára azonban elfogyott az ifjonci hév, gyõzött a kimerültség és a fáradtság. Ennek ellenére eredményes és talán emlékezetes horgászattal hívták fel magukra a figyelmet. A Carpmánia csapata is a második fordulóban találta meg a halakat és a helyes módszert. Két csodálatos tõponty fûzõdik Szabó Ákos nevéhez. Ezen kívül még kiemelendõ, hogy õk fogták átlagosan a legnagyobb egyedsúlyú halakat. A Carp Devils Team a meglepetések csapata volt. A rendkívül tapasztalt és összeszokott páros sajnos az elsõ napokban csak kereste a helyét és csak csipegettek a halakból. Az utolsó éjszakéra, azonban taktikát változtattak és a nyílt vízen alakítottak ki két etetést. Bejött a húzásuk. Az erõsen visszahûlt vízben, amíg a partszélrõl csak alig-alig, addig középrõl egymást érték a kapások. Még az utolsó napi mérlegeléskor is kapásuk volt, amit videón is megörökítettünk. Egy csodálatos tokhal volt az érdeklõdõ. Ezekbõl a halakból tavaly tettek be 30 darabot a tóba. Szerencsére jól tudtak alkalmazkodni a számukra idegen környezethez és szépen növekednek. Végére maradtak kedves érdi barátaim, akik Gigant Baráti Kör néven indultak. Sajnos a fiúk az elsõ éjszakán ellõtték az összes puskaporukat, mivel a többi napon már nem jutottak értékelhetõ fogás közelébe. Folyamatosan változtatták az etetési taktikákat, a csalikat, de ez most kevésnek bizonyult. A tüttösi pontyok túljártak az eszükön. Természetesen ez nem szegte kedvüket, hanem újabb lendületet adott a bojlis horgászat elmélyítésében!
A nehéz és változatos körülmények ellenére egy rendkívül jó hangulatú, embert és technikát egyaránt próbára tevõ találkozót sikerült lebonyolítanunk, ahol minden induló csapat megmutatta rátermettségét és elkötelezettségét a közös szenvedélyünk iránt.

Beszámolót összeállította: Polgár Károly, Gigant Baits Team