Több horgásztársam kérte, hogy kicsit bõvebben írjak a gumis horogelõke készítésérõl. Nagy örömmel teszek ennek eleget, mivel meggyõzõdésem, hogy ez a montázs nagymértékben csökkenti a hal szájának sérüléseit. A Gigant Baits Team elkötelezett híve a fogd meg és ereszd vissza elvnek, ami azonban csak akkor teljesül maradéktalanul, ha a fárasztás során nem okozunk a halnak maradandó sérülést. Sajnos az agyonhorgászott, un. "bojlis" vizeken magam is többször látok sérült szájú kapitális pontyokat. Néhány esetben szinte teljesen le van szakadva, vagy el van deformálódva az állat szája. Ez egy jóérzésû és sportszerû horgásznak elfogadhatatlan. Ennek kivédése érdekében javaslom az alábbi szerelék használatát. Csapatunk a Merenyei tavon sikeresen alkalmazta a bemutatott szereléket. Szinte hihetetlen módon a horog környezetében teljesen épp maradt a hal szája, a horog ütötte seb nem tágult ki. A horogszabadítás után tûszúrásnyi heg keletkezett.

Lássuk a montázshoz szükséges anyagokat, valamint a kötés menetét:


Horog, 30-40 cm elõkezsinór, erõgumi, kés, öngyújtó.


Vágjunk le az erõgumiból 25-30 cm-t majd az egyik végére kössünk egy egyszerû csomót. Nagyon erõsen húzzuk meg.


Kössük meg a horgot a kiválasztott fonott elõkezsinórral, majd kössük össze a fonottat a gumival. A fonott rész 10-15 cm legyen.


A kétfajta anyag összekötéséhez a finomszerelékes horgászatban már megszokott cérna ütközõ sokmenetes kötését használjuk, de esetünkben ne háromszor, hanem hét-nyolcszor csavarjuk fel a fonottat.


Majd a menetek szép elrendezését követõen, finoman húzzuk meg a teljes megszorulásig a csomót.  jobb összesimulás érdekében célszerû a csomót megnyálazni. Ezután a gumit és a fonottat húzzuk össze a csomóig.


Még egyszer feszítsük meg a gumi végén a bögöt, vágjuk rövidre a szárát, majd égessük el a végét. ezzel a gumi megvastagodik mint egy ék, nem tud többé kicsúszni.


Teljes erõbõl húzzuk össze a két csomót, majd esetleg egy zsugorcsõvel védjük a csomót.


Az erõgumi másik végére kössünk egy sima elõkehurkot


Íme a kész végszerelék! Jó horgászatot kívánok mindenkinek, görbüljön!


 

Szöveg és kép: Polgár Károly