Beszámoló az II. Gigant Baits Bojlis Találkozóról.

Május elsõ napjaiban, második alkalommal rendeztük meg a Gigant Baits Bojlis Találkozót immáron hagyományosan a Tüttösi horgásztavon. A célkitûzésünk semmit nem változott, legfõbb célunk, hogy népszerûsítsük a bojlis horgászatot, a halakkal való kíméletes bánásmódot, a fogd meg és ereszd vissza elvet. Közelebb hozzuk egymáshoz az ország neves pontyhorgászait, alkalmat teremtsünk a legújabb csalik, módszerek és technikák kipróbálására, tesztelésére. 
A találkozón hét csapat indult versenyzõként, valamint versenyen kívül Tite barátom és jómagam. Rendezõként igyekeztünk azonos feltételeket biztosítani az induló csapatoknak. Néhány szabálymódosítással próbáltuk mindezt elérni. Legfontosabb változtatás a tavalyi évhez képest az volt, hogy a csapatok a horgászhelyüket a verseny felénél meghatározott rend szerint megcserélték. Az 1 rajthelyrõl a 7-re, a 2-rõl a 6-ra stb. Másik változás, hogy a pontyok mellett az amur is beleszámított az összfogásba. Harmadik fontos változtatás, hogy csapatonként plusz egy bottal megengedtük a harcsázást. Ezzel a lehetõséggel azonban nem mindegyik csapat élt. Az értékelés súlypontját is megváltoztattuk, a legszebb díjakat a legnagyobb egyedsúlyú halak kifogójának ajánlottuk fel, valamint értékeltük a legmagasabb összfogást elérõ csapatot is.

 

A szabálymódosítások miatt sokkal szorosabb és izgalmasabb versengés alakult ki a csapatok között. A helycsere után teljesen nyitottá vált a küzdelem, bár a hirtelen frontbetörés, csendes esõzés kissé megzavarta a halak kapókedvét. Az új horgászhelyek új kihívást jelentettek a csapatoknak, aminek mindenki igyekezett a legjobb tudása szerint megfelelni. Az etetési stratégiákat, a preferált horgászhelyeket többször meg kellett módosítani a siker érdekében.

Most lássuk a legszebb halakat és horgászukat:


kép 69.

 

Legnagyobb ponty:      súlya: 14,57 kg.
horgász: Szentpéteri Tibor
csapat: Big Carp Team
 


kép 81.

Legnagyobb harcsa:     súlya: 31,00 kg.
horgász: Szentpéteri Tibor és Kovács Ferenc
csapat: Big Carp Team
 

(Sajnos kép nélkül)

Legnagyobb amúr:       súlya: 13,10 kg.
horgász: Tóth József
csapat: Buzgár Puczu Carp Team
 

           
A verseny összesített fogási eredménye:

 

Horgászhely száma:

Csapat neve:

Csapattagok:

Végeredmény (kg):

Helyezés

1.-7.

Big Carp Team

Szentpéteri Tibor   
Kovács Ferenc

230,58

I.

5.-3.

Imperiál Baits Team

Szidiropulosz András      
Fruhstuch Péter

200,65

II.

7.-1.

Silver Baits Team

Boros Gyula
Kovács Péter

101,08

III.

2.-6.

Buzgár Puczu Carp Team

Köntös János
Tóth József

96,71

IV.

6.-2.

B.Richie
Team

Gerencsér Gábor
Miklós Gábor

54,51

V.

4.-4.

Carpmania Team

Szabó Ákos
Dankó Krisztián

52,01

VI.

8.

Gigant Baráti kör

Varga Miklós
Bogár Gábor

33,15

VII.

A tényszerû eredmények után szeretnék megosztani veletek néhány szubjektív észrevételt, véleményt az idei találkozóról:

Az idei évben az enyhe tél miatt sokkal korábban megtörtént az ívás mint tavaly. A pontyok mindegyike már leívott. A tavon már egyenletesebben eloszlott a halállomány, kiegyenlítettebbé váltak a feltételek. A harcsázást nagyon eredményesen lehetett mûvelni, jó volt a ragadozók kapókedve, ennek ellenére nem mindenki élt a lehetõséggel. A mezõny középsõ részén a pályák elég szûkek voltak, a négy bojlis bot mellet kevés szabad hely jutott a harcsázónak. A jobb halakat közvetlenül az akadóban kellet keresni. Ezek kifogása jókora ügyességet és odafigyelést igényelt a csapatoktól. Nekem nagyon bevállt a pelczer által gyártott kagylóálló monofil elõtétzsinór. Az átmérõje 0,55 mm volt. Kissé durungnak tûnt tõle a végszerelék, de nagyon jól bírta az ágak közötti huzavonát. A négy nap végéra csak az elsõ pár méter szálkásodott egy kicsit ki, de ezt sem kellett lecserélni. Másik fontos alkalmazás a gumival kombinált elõkezsinór alkalmazása volt. Egyszerûen nem tudott a hal leakadni, nagyon jól ellenállt az elakadás után a fejrázásoknak, szabadulási kísérleteknek. A fonott elõtétzsinór alkalmazása nem volt eredményes módszer, ráadásul rengeteg halat súlyosan megsértett.  
A tavon két újabb faház lett felállítva, ami kiváló horgászhelynek bizonyult. Ezek elött már sekélyebb és erõsen akadós a víz, de a kapások száma kárpótolt a kellemetlenségekért.


kép 44.

Legutolsó faház a tavon. A harcsák paradicsoma.


kép 13.

Az Imperiál Baits Team rendkívül fegyelmezett és pontos horgászattal nagyszerû fogási eredményt ért el. Az egész verseny alatt esélyük volt a végsõ gyõzelemre.

 


kép 27.

Kedves amatõr horgászbarátom Varga Miklós, valamint a verseny második legnagyobb amúrja.


kép

A helycsere legkönnyebb módja a vízi szállítás volt. A faházak között a motyót hihetetlenül megpakolt hajókkal szállították a sporttársaink.

 


kép 33.

A nagyobbik lányom Lilla, valamint a verseny egyetlen áldozata, egy 9 kg-os harcsa. Õkelme a második éjszakán került horogra, felszíni pálcás módszerrel, dévérkeszeg csalira. A szomorú véget a bogrács jelentette, harcsapörkölt formájában fejezte be a Tüttösi létet.


kép 41.

A Carpmaniás fiúk a 4. helyen pecáztak. Ez a csapat pont középen foglalt helyet, ezért nekik nem kellet pályát cserélni, az egész találkozó alatt ezen a pályán horgásztak. Kicsit nehezen indult nekik a horgászat, de amikor kiismerték a Tüttösi horgászat sajátosságait nagyon szép eredménnyel pecáztak.


kép 90.

A Silver Baits Team szintén a végére jött bele igazán! Csodálatos terítékekkel örvendeztetett meg minket.

 
kép 100.

Buzgár Puczu Carp Team már az elsõ éjszakán kifogott négy darab amurt. Akkor azt gondoltam, hogy a teljes találkozót jellemezni fogja a sok amur fogása. Sajnos ezért képet sem készítettünk, pedig azok a halak között volt a találkozó legnagyobb amurja is. A késõbbiek során a fiúk megcsillantották pontyfogó képességüket is. íme egy éjszaka fogása a mérlegelés elött. Szólnom kell még Köntös Jani barátom kimondottan a harcsa fogására kifejlesztett nagyméretû, véres-halas bojlijáról. Az ötödik bottot ezzel csalizták, aminek meg is lett az eredménye. A harmadik napon egy 5 kg-os harcsát sikerült kifogniuk!


kép 107.

A Big Carpos fiúk ez alkalommal verhetetlennek bizonyultak. Az utolsó éjszaka terítékébõl láthatjátok, micsoda komoly horgászattal lehetett csak megnyerni ezt a versenyt. ( zárójelben teszem csak hozzá, hogy éjfélkor még mérlegeltünk nekik, hogy ne kelljen a halakat túl sokáig rabságban tartani.)


kép 54.

Versenyen kívül azért mi is horgásztunk a leghátsó faházban. Csodálatos halakat sikerült szákba terelnünk.

 


kép 123.

Vegyes teríték az utolsó éjszakáról.

A találkozóról a Halak-Vizek stábja videofelvételt készített, aminek a szerkesztett változatát a Duna Tv május 22-én délután bemutatja. Az internetes látogatók kedvéért a tárhelyünk fügvényében a készített anyagot az oldalunkon is be fogom mutatni.
A horgászat végeztével a panzióban került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Ez évben a díjakat Balogh Lászlóné amatõr festõmûvész alkotásaiból válogattam össze. A legnagyobb halak kifogói  egy-egy nagyméretû olajfestménnyel térhettek haza, de az összes résztvevõ kapott emlékeztetõ ajándékként egy-egy kisebb festményt.

 


kép 144

Boldog díjazottak!


kép 146

kép 147

kép 148

kép 149
Senki nem ment haza üres kézzel.