IV. IHP Bojlisuli – Horgásztábor gyermekeknek

 
Sajnos véget ért, szívesen maradnék még egy hétig…– mondták a kis horgászok, bár nem beszéltek róla, de véleményem szerint ugyanezt érezték a táborvezetõk is, amikor elérkezett a 2012-ben már negyedik alkalommal megszervezett Bojlisuli utolsó vízparton töltött éjszakája. Bátran kijelenthetjük, hogy egy minden szempontból kivételes táboron vagyunk túl! Aki kíváncsi arra, hogy hogyan is alakult a 16 fõbõl álló Team 6 napot felölelõ horgászata, az tartson velünk és minden részletre fény derül…

 
 
Együtt a 2012. évi IHP Bojlisuli csapata

 
Az Izsáki Horgász- és Pihenõpark immáron negyedik alkalommal hirdette meg az elsõsorban gyerekeknek szóló Bojlisuli programját, amelyre az idei esztendõben 18 gyerek jelezte részvételi szándékát, de sajnos két fõ megbetegedése miatt 16 fõ érkezett meg a 2012. június 25-én, hétfõ reggeli gyülekezõre. Az elõzõ táborokban is részt vevõ gyerekek már ismerõsként, barátként üdvözölték egymást, az újak pedig gyorsan ismerkedtek a többiekkel. A közös reggeli elfogyasztását követõen a szervezõk és táborvezetõk köszöntötték az egybegyûlteket, utána pedig elindult a kétfõs csapatok szervezõdése, valamint a horgászhelyek kisorsolása.

 

Elindult a sorsolás,
 

Az alábbi táblázatban megtekinthetõek a csapatok nevei, azok tagjai, valamint az is, hogy melyik horgászhelyen fogják eltölteni a majdnem egy hetes idõszakot.

 

 
Megkezdõdött a tábor felállítása, amelyben a szülõk is aktívan segítették gyerekeiket, ezt követõen pedig mindenki lázasan készült a pontban 12:00-kor induló házi verseny, vagyis maga a horgászat megkezdésére.
 

Mindenki pakol, készül a tábor A szülõk is kivették részüket a sátrak felállításában

 
Sorban kerültek elõ a különbözõ botok, orsók, bottartó leszúrók, állványok, melyek már a gyerekekkel együtt már csak a dudaszóra vártak.

 

A táborvezetõk a horgászat megkezdése elõtt gyorsan felmérték a különbözõ csapatok felkészültségét, és segítettek a felszerelések helyes összeállításában, valamint mindenkivel átvették ezeknek az eszközöknek és felszereléseknek a helyes használatát és végül ismertették a legfontosabbat, a hallal való kíméletes bánásmódot is!


 
Elérkezett az idõ, 12:00-kor dudaszóra röpködtek a végszerelékek az elõre bójázással kialakított csapatonkénti szektorokba. A verseny alatt a csapatoknak a számukra kijelölt szektorokon belül kellett pecázniuk, 2db horgászbottal csapatonként. Kizárólag a pontyok számítottak bele a versenybe, amelyek alsó súlyhatára 3 kg volt. Nem kellett sokáig várni az elsõ halra, ugyanis az 1. horgászhelyen tanyázó Kis Csávók Team a kezdést követõen 15 perccel már fárasztottak és szákoltak, mindjárt egy limiten felüli példányt.
 

A tábor elsõ hala, melyet Hunya Ákos fogott, 6,01kg-ot nyomott

 
Ezt követõen az öbölben horgászó csapatoknál beindult a halfogás, a mérlegelõk egyik horgászállásból a másikba szaladtak az újabb és újabb mérlegelésre váró halakhoz. A minél pontosabb statisztikai értékek elérése érdekében minden egyes halat lemérlegeltek, még azokat is, amelyeknél már szemmel is megállapítható volt, hogy limiten aluli példányról van szó.

 

Az idõjárás nem kímélte a kis horgászokat, hideg, valamint orkán erejû északi szél és rengeteg esõ volt a jellemzõ egészen kedd délelõttig, amikor is elkezdõdött egy kis felmelegedés…


 
A keddi nap még mindig eléggé hûvös idõvel indult, de már érzékelhetõ volt, hogy lassan elvonulnak az esõfelhõk és a szél ereje is egyre gyengülni látszott, ezt követõen elindult egy kis felmelegedés. Érdekes volt, hogy az öbölben horgászó csapatoknál a kezdést követõen éjszaka és nappal is folyamatos volt a halfogás, de a tó keskenyebb részén horgászó csapatoknál csak elvétve volt kapás és halfogás, ami már rögtön a tábor elején komoly helyzeti elõnyt jelentett az öbölben horgászók számára. A kedd reggeli összesítéseket követõen már 42,08 kg-os összfogásával az 1. állásban horgászó Kiscsávók Team állt az 1. helyen, õket a 2. állásban horgászó Ponty Team követte 38,52kg-os összfogással, a 3. helyen pedig a keskeny rész végén, a 8. állásban horgászó Carp Hunter Team állt.

 
A tábor támogatói sok kiváló minõségû és értékes csalit adományoztak az ifjú horgászoknak, akik folyamatosan egyik csali után a másikat próbálgatták õket, hogy az adott körülmények között melyek mûködnek a legeredményesebben.

 

 
Tari István, a King Baits alapítója rengeteg mixet ajándékozott a gyerekeknek, amelyek kiváló alapot nyújtottak az etetõanyag gombócos etetéseikhez. Tesztelték a Polgár Károlytól, a Gigant Baits alapítójától kapott különbözõ ízesítésû bojlikat is, amelyekkel kiválóan fogták a halakat, az elsõ két nap nyerõ csalija a „Gigant Five” fantázia nevû bojlija volt. Fogásról-fogásra egyéni rekordok dõltek meg!
 
 

 
A Ponty Team tagjaként Ricsi egy 9,08kg-os tövessel, ami újabb egyéni rekordját jelentette

 
Délutánra egészen kellemessé alakult az idõjárás is, mondhatnánk úgy is, hogy Hudomiet János, az Amatõr Bojlisok Klubjának (ABK) alapítója és az SBS Happy Carp Gang meghozták a táborlakóknak a jó idõt is, valamint még sok minden mást is…! Az elõadás kicsit döcögõsen indult, mivel nehéz volt a gyerekeket egy idõben egy helyre összeterelni, köszönhetõen a folyamatos kapássorozatnak, amiben éppen benne voltak. Ezt a „problémát” végül a táborvezetõk vették kezelésbe, így elindulhatott az elõadás.

 
A látogatásról készült rövid beszámolót a következõ linken tekinthetitek meg!
http://www.sbsbojli.hu/cikkek/hirek/kapaaaaaaaas-van-sracok

 
Szerda reggel a mérlegelõket teli pontyzsákok várták a csapatoknál, mindenképpen dicséretet érdemel minden csapat, hiszen nagyon ügyeltek a kis horgászok a halak szakszerû eltárolására! A reggeli összegzés szerint az 1. helyen a Ponty Team állt 83,77kg-os összfogással, õket a Carp Hunter Team követte 63,61kg-os összfogással, a 3. helyen pedig a Kis Csávók Team állt 60,43kg-os összfogással. Már a délelõtt folyamán érezhetõ volt, hogy bizony napról napra egyre melegebb idõjárás várható, ezzel együtt a tó keskenyebb részén horgászó csapatok a szervezõk és persze maguk a csapat tagok legnagyobb örömére elkezdték fogni a pontyokat, egyiket a másik után.
 

 
 A 6. állásban horgászó Nagy Ponty Team tagjaként Filkorn László fogása, 4,4kg…
 
 
 
 
…valamint csapattársa, Kucsó Andor egy 7,37kg-os példánnyal

 

 
Az öbölben horgászó csapatokhoz képest már tetemes hátránnyal rendelkeztek a kis horgászok, de ez nem szegte kedvüket, mert nagyon kitartóan dolgoztak, hogy leküzdjék hátrányukat. Mivel ekkorra már az összes csapatnál szinte folyamatos volt a halfogás, a mérlegelõknek igénybe kellett venniük a technika segítségét is. Kézi adó-vevõkkel, walky talky-val kommunikált az öböl és a keskeny rész mérlegelõ brigádja, ezzel is gyorsítva fogások pontos adminisztrációját!

 
A délutáni programban a gyerekek saját kezûleg gyártottak maguknak dobócsöveket, a „partról való etetési technikák és praktikák bemutatása” program keretein belül. Ezekhez az alapanyagokat a szervezõk, valamint a kecskeméti Kék-Marlin Horgászbolt biztosította.
 

 
Készülnek a dobócsövek, amelyek természetesen nem profi minõségûek, de még is használhatóak voltak…
36.

 
Ezen programon belül természetesen pontosításra került az általuk már a tábor eleje óta használt eszközök helyes használata is, mint például: dobócsõ, parittya, etetõrakéta (SPOMB), valamint az etetõ katapult használata is.

 
Az esti órákban érkezett meg a táborba Albert György horgásztársunk is, aki a partra letelepített televízió segítségével tartott elõadást „Nagy pontyok horgászata általában és horgászat a Radután” címmel.

 
A gyerekek az elõadás végén megnéztek egy érdekes videót is, amely Gyuriék horgásztúráját mutatta be részletese, ezekrõl a tartalmakról DVD-t is kaptak a gyerekek…

 
Csütörtök reggeli órákban már elég meleg volt, ami elõrevetítette, hogy az elõzõ napokhoz képest még melegebb, kánikulai idõjárás köszönt a tábor lakóira. A délelõtt folyamán sikerült a csapatoknak átlépniük az 1.000 kg-os összesített fogást, aminek mindenki nagyon örült. A reggeli összesítések alapján az 1. helyen a Kis Csávók Team állt 144,77kg-os összfogással, õket kevéssel lemaradva követte a Ponty Team 140,48kg-os összfogással, a 3. helyen pedig a Carp Hunter Team tanyázott 115,35kg-os összfogással.
 

 
A keskeny részen horgászó csapatok sorban fogták a halakat, viszont az öbölben horgászó csapatoknál észrevehetõ volt, hogy egyre kevesebb kapást tudnak kicsikarni, talán azért is történhetett, mert egy-két csapat nem gyõzte etetni a bójáknál forgolódó halrengeteget, valamint nem voltak eléggé koncentráltak az etetéseik.

 

 
A tábor vezetõi ekkor próbáltak segíteni azoknak, akiknek erre szükségük volt. Ezen a napon érkezett meg a sok 10 kg közeli hal után az elsõ 10+ -os ponty, amelyet a 3-as állásban horgászó Kondor Team fogott.
 
 

 
 Szekera György tükröse pontosan 10,48kg-ot nyomott, ezzel átvette a legnagyobb hal kifogásáért folyó küzdelemben a vezetõ poziciót

 
Délutánra megérkezett Misó „Maestro” is, akinek segítségével bepillantást nyertek a gyerekek a bojlikészítés rejtelmeibe elõször persze elméletben, aztán pedig a gyakorlatban is.

 
 
Nem sok ideje volt a csaliknak a száradásra, mert egy szemfüles gyerkõc rögtön felcsalizta vele a botját és nem egészen 10 perc leforgása alatt már a matracon feküdt egy ponty, ami a frissen készült csalira érkezett! Amint a többiek tudomást szereztek errõl, a szárító ládák tartalma hirtelen megfogyatkozott és szinte mindenki a friss csalival horgászott tovább…! Kijelenthetjük, hogy Misó „Maestro” boszorkánykonyhája ismét remekelt! Szebbnél szebb halakat emeltek ki a gyerekek a vízbõl, nagyon sok halat fogtak, amelyeket már komoly feladat volt egy helyben tartani, amely rengeteg munkával járt, de kis segítséggel a gyerekek megoldották ezt is…

 

 
Péntek reggelre szintén sok halat fogtak a csapatok, az öbölben horgászóknak pedig egyre kevesebb kapásuk volt. A reggeli összesítések szerint az 1. helyen a Kis Csávók Team állt 188,48kg-os összfogással, a 2. helyen a Ponty Team állt 184,99kg-os összfogással, a harmadik helyre pedig a Kifogjuk Team jött fel 168,03kg-os összfogással. Nagyon meleg volt, igazi kánikula és szombatra még melegebb idõ volt kilátásban, de a gyerekek nagyon kemények voltak és bírták a kiképzést, bár azért a csütörtöki, pénteki napokon sûrûn ellátogattak a fürdõmedencébe is…! Pénteken délelõtt minden csapat feszülten számolgatta a részeredményeket, ugyanis délutántól már semmiféle információt nem kaphattak a pillanatnyi állásokról, ami persze minden 10 percben változott, ezáltal senki sem tudta közülük egészen a végéig, hogy pontosan hogyan is áll a versenyben. A hét elején jól mûködõ öböl rész egyre gyengébben muzsikált, folyamatosan jöttek föl a keskeny szakasz csapatai. Remek taktikával és sok etetéssel Újabb 10 kg feletti halat zsákmányolt a 3-as helyen horgászó Kondor Team!

 
 
 
Újabb 10+ -os ponty, ezúttal Kasnyik Gergely kezében, pontos súlya 11,23kg volt, amivel megerõsítette csapata vezetõ pozícióját a legnagyobb halért folyó versenyben

 
A táborvezetõk közül Szente Krisztánnak 1 nappal a tábor vége elõtt sajnos el kellett utaznia, ezért a helyét Misó vette át, aki a keskeny részen található csapatokat vette kezelésbe. Ezen a napon a rengeteg halfogásnak köszönhetõen nem tartottak a táborvezetõk semmiféle elõadást, inkább a parton az egyik, majd egy pedig a másik csapatnak segítkeztek. A mérlegelõ brigád folyamatosan járt-kelt a parton és egyik halat a másik után mérlegelte, volt olyan is, hogy egymás mellett 4-5 gyerek is halat fárasztott egyszerre.

 

 
A nap vége felé már szinte minden csapaton megmutatkoztak a fáradtság jelei az egész napos horgászat és a sok kapás miatti kevés éjszakai alvás miatt, valamint hozzáadható a sok késõ estébe nyúló beszélgetés és nevetgélés is… Elérkeztünk az utólsó éjszakához és szombaton reggel elindult a véghajrá még hozzá nem is akármilyen! A csapatok minden erejüket összeszedve az utolsó pillanatig horgásztak és a dudaszó elõtti és utáni percben is halat fárasztottak. Minden elismerésünk az övék, mert ezen a napon már irdatlan kánikulai meleg volt, amit még árnyékban is elég volt elviselni!

 
12:00-kor a tábor vezetõi hangos dudaszóval jelezték a tábor és egyben a verseny végét is. Minden csapat arról beszélgetett, hogy vajon milyen eredményt ért el a versenyben, esetleg hogyan változhatott a péntek délelõtti állás?! Elindult a tábor lebontása, mindenki rendezetten hagyta maga után az elmúlt közel egy hét alatt ideiglenes lakhelyéül szolgáló horgászállását. Megérkeztek a szülõk és mindenki nekilátott az „utolsó” tábori ebéd elfogyasztásának, közben a tekintetek a helységben található hosszú asztalon található kupákra és díjakra fókuszáltak!

 

 
Az ebéd elfogyott, megkezdõdött az eredményhirdetés. A csapatok díjazása a következõképpen alakult.
 

 
A 2012-es IHP Bojlisuli díjazása várja a leendõ nyerteseket

 
Az elsõ 3 helyezett csapat kupákkal és értékes ajándékokkal, a legnagyobb halat fogó csapat pedig különdíjjal és szintén értékes ajándékkal térhetett haza. A többi csapatot sem engedtük útjára üres kézzel, mivel végén nekik is járt egy-egy ajándékcsomag…! Mindenképpen ki kell emelni, hogy a támogatók segítsége nélkül ilyen színvonalon nem jöhetett volna részre a rendezvény, akiknek ezúton is köszönjük, hogy hozzáállásukkal ilyen szintre emelték a rendezvényünket, mindenki sokat tett hozzá ahhoz, hogy a végére kijelenthessük azt, hogy minden szempontból kivételes táboron vagyunk túl!

 
Köszönjük a táborban részt vevõ gyerekek nevében Kutyifa Ferenc táborvezetõnek, Seres Gábor táborvezetõ helyettesnek, Szente Krisztiánnak, Härter Mihálynak, Hudomiet Jánosnak, az SBS Happy Carp Gang-nek, Albert Gyurinak, Id. Csizmadia Jánosnak, Döme Gábornak, Polgár Károlynak, Tari Istvánnak, valamint Szabadi Bálintnak!!!
 
 

 
Elérkezett tehát az eredményhirdetés pillanata, Jankovics István tógazda záróbeszédével kezdõdött…

 

 

 
 
A 2012-es IHP Bojlisuli teljes csapata

 
Õszintén reméljük, hogy mindenki jól érezte magát a 6 napon át tartó táborban, a szervezõk és táborvezetõk sem gondoltak arra, hogy ilyen kiemelkedõen jó hangulatban, problémamentesen és igazán komoly horgászélményekkel és eredményekkel gazdagon zajlik majd le a IV. IHP Bojlisuli!

 
Találkozunk 2013-ban, addig is minden horgásznak „görbüljön”!

 
írta: Izsáki Horgász- és Pihenõpark
fotók: Jankovics Zoltán, Kutyifa Ferenc, Seres Gábor, Novák Dániel