V. Gigant Baits Baráti Bojlis Találkozó.

 Május elsõ hetében, ötödik alkalommal rendeztük meg a Gigant Baits Baráti Bojlis Találkozót. Ez alkalommal új helyszínt választottunk, a Zalaszentmihályi Öreg-tavat. A célkitûzésünk semmit nem változott az évek során, legfõbb célunk, hogy népszerûsítsük a bojlis horgászatot, a halakkal való kíméletes bánásmódot, a fogd meg és ereszd vissza elvet. Közelebb hozzuk egymáshoz az ország neves pontyhorgászait, alkalmat teremtsünk a legújabb csalik, módszerek és technikák kipróbálására, tesztelésére. Külön célom volt, hogy az egyre inkább elanyagiasodott, pénzhajhász, szabályoktól fojtogatott versenyek helyett egy baráti hangulatú örömpecára hívjam a résztvevõket. Ezt a célt szolgálta az új helyszín kiválasztása is. Az Öreg-tó érintetlen környezete, a hatalmas vízfelület (65 ha), a buja töklevél erdõk és a vízben található akadók, fák erdeje hatalmas kihívás elé állította a résztvevõket. Mód volt az összes hogászmódszer, technika kipróbálására.
 
A versenyünk egyedi szabályai is segítették a törekvéseimet. A legfõbb cél a legnagyobb ponty kifogása volt. A többi kifogott halat is nagyság szerint premizáltuk. Öt kiló alatt nem mérünk, 5-10 kg között a hal súlyát adtuk pontként, 10-15 kg között a másfélszeres súlyt, 15-20 kg között pedig a kétszeres súlyt adtuk pontként. Ezzel a szabállyal is a szelektív nagyhal horgászatot akartuk támogatni.
Nyolc csapat elhelyezésére volt lehetõségünk. Három csapat a parton, míg öt a vízre behúzott pontonokon ütött tábort. Az öt napon áttartó horgászatot minden nap megszakítottuk 12-14 óra között. Ekkor lehetõség volt a szervezõk által készített meleg ebéd elfogyasztására, a tapasztalatok kicserélésére, a zuhanyzásra, pihenésre. A közös horgászélmények, a hasonló kihívásoknak való megfelelés teljesen összekovácsolta a mezõnyt. A résztvevõk szívesen megosztották csalizási módszereiket, etetési praktikáikat egymással, így valóban egy baráti hangulatú, vidám és nem utolsó sorban eredményes rendezvényt zárhattunk.
 
 
 
A bojlis horgászat népszerûsítéséhez nagyon sok támogatót is sikerült megnyernem. A Big Carp, B. Ricci, Carp Hunter, Carp Love, Fish kft, Pelzer, Sbs, Tica, Trabucco, Ziccer horgászbolt értékes ajándékokkal, az Eurohorgász magazin és a Pontyvilág magazin elõfizetésekkel, a szigetvári Novák Pince pedig remek borokkal támogatta a rendezvényünket. Külön szeretném megemlíteni a két forgatócsoportot, Kátai Robó és a PV Tv stábját, akik hûségesen követték a versenyünk minden eseményét.
 
 
De most lássuk részletesen a találkozó eseményeit! Nyolc csapat vágott neki a horgászatnak a hétfõi megnyitó és sorsolás után. Csapatonként hat-hat bottal lehetett horgászni, kimondottan csak bojlival lehetett csalizni. Csak az öt kilónál nagyobb ponty kifogása számított be az értékelésbe. Értékes kupákkal jutalmaztuk a legnagyobb egyedsúlyú ponty kifogóját, valamint a három legmagasabb összpontszámot elérõ csapatot is.
 
 
 
Most lássuk a legszebb halakat és horgászukat, valamint az eredmény listát:
 
 
Legnagyobb ponty:      súlya: 14,04 kg.
                                   horgász: Varga József
                                   csapat: Va-Ku Fishing Team
                                              
 
A verseny összesített fogási eredménye:
 
 
Helyezés
Horgász-
hely
Csapat neve:
Csapattagok:
Végeredmény (kg):
Végeredmény (pont):
I.
5.
Carpaccio Team
Miklós Gábor
Benkucs András
262,09
280,17
II.
9.
Gigant Baráti Kör
Kéri István
Varga Miklós
144,93
161,38
III.
8.
Dt Baits Blumen Team
Nádas Csaba 
Kovács Attila
131,76
142,64
IV.
4.
Va-Ku Fishing Team
Varga József
Kucska Zsolt
75,94
88,06
V.
2.
Big Carp Team
Kovács Ferenc
Scheiber Zoltán
86,47
86,47
VI.
6.
Mág-Szép Team
Szép Zoltán
Fodor Attila
71,96
78,79
VII.
7.
Enigma Carp Team
Szekeres Gyõzõ
Osváth Roland
67,94
73,46
VIII.
3.
Bratyo Carp Team
Mánya Simon
Pollák László
62,27
62,27
 
Összesen:
 
 
903,36
973,23
 
 
A tényszerû eredmények után szeretnék megosztani veletek néhány szubjektív észrevételt, véleményt az idei találkozóról:
 
A találkozónk elõtt még néhány héttel rendkívül magas volt a tó vízszintje, a sok csapadék következtében. A bevezetõ utat 15-20 cm-es víz borította. Számomra még a rendezés lehetõsége is bizonytalannak tûnt. Szerencsére a kedvezõ idõjárás elõsegítette a gyors apadást, de így is a szokásos vízszint felett volt a tó szintje. A magas víz miatt rejtve maradtak az akadók nagy része, ami nem csak a horgászatot, hanem a vízen való közlekedést is megnehezítette.
Ezen a tavon ez volt az elsõ bojlis verseny ezért a tulajdonosnak sem voltak rendezõi tapasztalatai. A vízen lévõ pontonok kicsit szûknek bizonyultak, szerencsére komoly vihar nem nehezítette a csapatok életét.
Az idõpont kiválasztásánál próbáltam figyelembe venni a pontyok ívását. Sajnos az április, átlagosnál melegebb utolsó két hete hamarabb beindította a pontyok biológiai óráját. Nagyon érdekes jelenséggel találkoztam a mérlegelések alatt. A csapatok által kifogott halak 95 %-a tejes példány volt. Az ikrások már egyáltalán nem táplálkoztak, feltételezem az ívásra készültek. Ezzel tudom magyarázni a viszonylag kisebb egyedsúlyokat, valamint az egy tonna körüli összfogást is.
A kifogott halak teljesen épek és egészségesek voltak. Túlnyomó többségüket még soha nem akasztották meg. Rendkívül hevesen védekeztek, mind az akadókban, mind a mederben. A10-12 kilós példányok kifogása minimum 15 percig tartott.
 
A hét eleje nagyon kellemes, meleg, tavaszi idõvel köszöntötte a versenyzõket. A nagyobb halak (pontyok, harcsák) hangos csobbanásokkal fröcsögtek a szélvizen. Az eredményes technika a közvetlen part menti horgászat volt, az akadók mellett a sekélyebb vízben. Sajnos a második naptól gyökeresen megváltozott az idõjárás. Erõs lehûléssel betört egy hidegfront, amit további frontok követtek. A halak kapókedve lecsökkent. A harmadik éjszaka mértünk a leghidegebbet a tóparton. A hét második felében már fokozatos javulás volt tapasztalható az idõjárásban. A szórványos esõ valamint a gyakran megélénkülõ szél azonban még mindig megnehezítette a horgászatot. Csak az utolsó napra javult meg az idõ. A halak kapókedve követte az idõjárás szeszélyességét. Néha pár perc különbséggel egymást érték a kapások, majd hosszú órákra néma csend következett. Nagyon felértékelõdött minden egyes kifogott hal. A nehezen kicsikart kapásokat nagyon meg kellett becsülni. A bevált technikák az alábbiak voltak:
 
-        erõs fõzsinór alkalmazása mellett minimum 20 méter koptatózsinórt is fel kellett kötni a szerelékre.
-        A végszerelék a lehetõ legegyszerûbb, fix ólmozású legyen, amirõl az ólom (vagy azt helyettesítõ kõsúly) könnyen leválik a fárasztásnál.
-        erõs, kagylóálló elõkezsinóron vastaghúsú, széles öblû horgot kell alkalmazni, esetleg erõgumi közbeiktatásával.
 
A parton lévõ négy horgászhelybõl az elsõt, a kikötõt nem sorsoltuk ki, megtartottuk a közösségi gyülekezõhelynek. A maradék három hely (2. 3. és 4.) gyorsan elkelt a kényelmet szeretõ csapatok között. A vízen lévõ pontonok izgalmasabb horgászhelyeket rejtettek. Az 5. hely a túlparton, a tó legtávolabbi sarkában teljesen háborítatlan helyre lett kijelölve. Hasonló erényekkel bírt a másik szélsõ hely (9.) is. Itt sem volt eddig gyakran bolygatva a terület, ráadásul viszonylag közelre lehetett horgászni, nagyon jó akadósorra. A közbülsõ pontonok szépen arányosan lettek elosztva, mindegyik mellet nádfallal és akadókkal, elõttük pedig kisebb-nagyobb töklevél foltokkal.
Az elõzetes becslésem szerint ez a két szélsõ hely fogja adni a legtöbb halat. Ez a jóslatom be is igazolódott. A csendes védett szélsõ öblök nagyon sok kapással örvendeztették meg az 5-ös pályán horgászó Carpacció Teamet és a 9-en lévõ Gigant Barátokat. Egyetlen különbség az eredményességben volt. Kéri István, Varga Miklós duó sajnos csak minden második halat tudott matracra fektetni, mivel a nagyobbak rendre beugrottak az akadó sûrûjébe, ahonnan már nem lehetett kivarázsolni õket. Miklós Gábor és Benkucs András viszont nagyon szép, egyenletes teljesítménnyel, jó fogási aránnyal, magabiztosan lépegetett a végsõ gyõzelem felé, amit több mint 260 kg-os összfogással, fölényesen meg is szereztek.
Nagyon izgalmasan alakult a legnagyobb ponty kifogása is. A harmadik napon egy gyönyörû ikrás (talán az elsõ ikrás ponty) tükörponty kifogását könyveltük el a Carpacció Team javára 14,00 kg súllyal. A negyedik napon, az addig kicsit gyengélkedõ Va-Ku Fishing Team szárnyakat kapott. Négy szép pontyot is matracra fektettek, melybõl a legnagyobb 14,04 kg-osnak bizonyult. Ezzel négy dekát rávertek a csúcstartóra, amit a késõbbiek során már senki nem tudott túlszárnyalni.
Persze a többi csapat is derekasan küzdött, hogy legyõzzék a nehéz és változatos körülményeket. A Big Carp Teamnek hamar meggyûlt a baja a fehérhalak támadásai miatt. Kapást-kapás ért a horgászhelyükön, azonban jórészt nagy dévérek, kilós kárászok és kisebb pontyok voltak a tettesek. Az etetési és csalizási módszerük teljes feladására és újragondolására kényszerültek a verseny közepétõl. Az elvesztegetett néhány nap már nem volt bepótolható a verseny végéig.
Talán a tavat legjobban ismerõ, Még-Szép Team volt a legszerencsétlenebb az összes csapat között. A helyismeretükbõl fakadó elõnyt nem sikerült kamatoztatniuk. A sorsolás sem alakult a legkedvezõbben a számukra, hiszen csak a hetediknek választhattak helyet, de az igazi katasztrófa a felszerelések bejuttatása során érte Õket. Szép Zoli két csónakkal felpakolva beindult a horgászhelyre, de a tó közepén bedöglött az elektromos motorja. Dt Baits csapata sietett a segítségére, akik benzinmotoros csónakkal mindkét ladikot vontatókötélre vettek és a horgászhelyre húzták. Csak épp rosszul volt rögzítve a hátsó csónak, amely a húzás miatt teljesen megtelt vízzel. Zoli összes irata, pénze, mobiltelefonjai, ruhái eláztak. A partos sem alakult jobban a helyzet. a másik csapattagot, Fodor Attilát nekem kellett behúznom a rendezõi csónakkal. Õ is két ladikot pakolt fel a csomagjaival. Az egyiket sajnos sikerült kicsit túlterhelni, amit csak akkor vettünk észre, amikor a kikötõ rámpa mellett, nemes egyszerûséggel teljesen elsüllyedt! Az összes felszerelés, a második csónakmotor, az akkumulátorok, a bojliságyak, székek, ruhák, takarók mind ott úszkáltak a kikötõ sáros vizében. A sok viszontagság ellenére este 9-re sikerült nekik is megkezdeni a horgászatot, Több szép hallal megmutatni a mezõnynek a rátermettségüket. A találkozó végén egy vigaszdíjjal jutalmaztuk a csapatot, mégpedig a Merenyei horgásztó felajánlásával, egy egyhetes ingyenes horgásztúrával.
A nagyszerû hangulat és a sportszerû hozzáállás a verseny végéig kitartott, aminek a megkoronázása a DT. Baits Blumen Team nevéhez fûzõdik. A PV Tv és a Carp Love Kft. ajándékát, egy egyhetes horgászatot nyertek a harmadik helyezésükkel. Az idõbeli elfoglaltságuk miatt azonban ezt nem tudták kihasználni, ezért felajánlották a legkevesebb halat fogó Bratyó Carp csapatnak.
   
A nehéz és változatos körülmények ellenére egy rendkívül jó hangulatú, embert és technikát egyaránt próbára tevõ találkozót sikerült lebonyolítanunk, ahol minden induló csapat megmutatta rátermettségét és elkötelezettségét a közös szenvedélyünk iránt. Sportszerûségükkel és a halak szeretetével méltó példát állítottak a bojlis horgászok elé!