Idén is megrendezésre került a Merenyei Baráti Bojlis Találkozó, amire nagy izgalommal készültünk. A tavat az ország egyik legjobb bojlis vizének tartom, ráadásul elég sok idõt eltöltök a partján a barátaimmal. Az új aminosavval dúsított, fûszeres bojli családunkat, a Gigamino One, Two és Three-t is ezen a vizen fejlesztettük ki. A verseny elött több teszthorgászatot is tartottunk, ami alapján a SUSHI, a TWO és a THREE bojlikat vittük a versenyre. Sajnos idén csak egy csapatot tudtam indítani a versenyen. Cégünket Haragó Tibor (Tite) és Sneider Zsolt (Golyó) képviselte, de nem szabad megfeledkeznem az állandó segítõnkrõl, Bogár Gáborról sem.


Gigant Baits Team tagjai: Sneider Zsolt (Golyó), Bogár Gábor és Haragó Tibor (Tite, a verseny alatt Mester)

A verseny talán egyik legizgalmasabb része a sorsolás. Regõs Gyuri barátom kérésére kicsit rendhagyóvá szerettük volna tenni ezt a pillanatot. Ezért minden induló csapatnak egy kis ajándékcsomaggal kedveskedtünk, amiben a legújabb fejlesztésû aminósavas bojlijaink és dipjeink voltak. Az ajándékok mellé tettük a húzási sorrendet jelölõ számot.


A Gigant Baits ajándékcsomagjai a sorsoláson, amiben a húzási sorrend is el volt rejtve.

A húzásnál a Tite ismét a jobbik kezét használta, sikerült a 11. helyet kihúznia, pont ugyan azt, amit tavaly. Az elõzõ év 3. helyezése és a pálya jó ismerete nagy reményekkel töltött el bennünket. A horgászhely elfoglalása és a tábor kialakítása után nekiláttunk a bóják lerakásának és az etetések kialakításának. Elsõ elképzelésünk az volt, hogy két bottal a baloldali nádfalra húzunk, néggyel pedig egyenesen elõre, a mederbe.


A 11. hely a víz felöl nézve. A partra lehúztuk a lakókocsit, de mindenki a parton aludt közvetlenül a botok mellett. Az éjszakai esõ sem tudott bekergetni minket! Bár a halak ezt nem is nagyon hagyták. Folyamatosan vizen voltunk valamelyik pecával.

Az etetéseket a Gigamino Sushi és Gigamino Three bojlikkal kezdtük. Bójánként két-két marék egész bojlit, egy marék gigapelletet és két-két marék halibutos pelletet szórtunk, amit elõzõleg dippel meglocsoltunk. Már a második órában bekövetkezett az elsõ kapás, amit ütemesen követett a továbbiak sorozata. Egy csodálatos horgászat képe kezdett körvonalazódni, azonban egy érthetetlen körülmény beárnyékolta az örömünket. Szinte minden második halunk lemaradt a horogról! A verseny elsõ felében összesen 28 halat elveszítettünk. Rengeteg kapást tudtunk kicsikarni, de a megfogási arány tragikus képet mutatott. Természetesen azonnal elkezdtük a végszerelékeket módosítani, a horgokat lecserélni de sajnos ez sem segített az eredményességünkön. A kapásokat követõen minden halért bementünk csónakkal, a partról történõ fárasztást teljesen elhagytuk. Ezzel kicsit javítottunk az eredményességünkön. Az elpuskázott halak ellenére sikerült komolyan elhúznunk a többi csapattól, a negyedik napig megõriztük vezetõ helyünket.


Egyike a jobb pontyainknak. Ez a tükrös 14,05 kg-ot nyomott. A verseny alatt sajnos igazi kapitális méretû példánnyal nem akadtunk össze.

Másik érdekesség az volt, hogy az amúrok egyáltalán nem jelentkeztek az etetéseinken. A teljes verseny alatt csupán csak egy amúrt fogtunk. Ezt szeretném annak betudni, hogy helyesen választottuk meg az etetési taktikánkat, nem alkalmaztunk szemes takarmányt, csak pelletet és egész bojlit. Az etetés mennyiségét is alacsony szinten tartottuk, alkalmanként csak két-három marék anyaggal etettünk.


A két Golyó.

Véleményem szerint, a tavalyi versenytõl eltérõen idén az idõjárás is nagyban segítette a csapatokat. A kisebb lehûlés, a változékony irányú szél, a szemerkélõ esõ megmozdította a halakat. Az eddigi versenyeken megtapasztalt rekkenõ hõség csak néhány pályán biztosított kiemelkedõ fogást. Most a szél fordulásával a halak mozgása is megélénkült. A mezõny sokkal kiegyenlítettebbé vált, biztosítva ezzel minden horgászhelyen az eredményesebb fogást. Szerintem ennek a változékony idõjárásnak tudható be a verseny szoros végeredménye, valamint a kiemelkedõ 6 tonnát meghaladó összfogás.

Szólni szeretnék még az új szabályról, amit idén vezetett be a Gyuri. A tó végében, a kíméleti terület melletti horgászhelyeket kivették az értékelésbõl. Folyamatosan errõl a két pályáról került ki a gyõztes, ezért célszerûnek tûnt csak egymással versenyeztetni az itt indulókat. Nagy meglepetésemre a sorsolás elötti megkérdezésre, hogy ki akar itt horgászni csak három csapat jelentkezett. A pálya idén is beváltotta a hozzá fûzött reményeket, az itt induló Silver-Baits Team toronymagasan a legtöbb halat fogta.

Sajnos a negyedik éjszakán kifulladtak az etetett helyeink. Az egész éjszakát megúsztuk három hallal, ami csúfos visszaesést eredményezett. Lecsúsztunk a negyedik helyre. Reggel kénytelenek voltunk új etetéseket készíteni és mindent feltenni egy lapra. A csapat bizalma az egész versenyen legjobban szereplõ Gigamino Three bojlira esett. A "hármaskába" vetettük minden bizalmunkat, sõt még egy kis turpissággal megfejeltük azt.


Az utolsó éjszakai ellátmány. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom a vödörben lévõ olajtól tocsogó, szaftos "hármaskát". Ennek köszönhetjük a hármaskát!

Az utolsó éjszakára némi alkohol és kávé mellé a vödörben látható turbó "hármaskával" készültünk. Szerencsére az üzemben ezen a napon pont a hármas bojlit gyártottuk, így a szárítás elötti, még teljesen friss és puha csalikból szedtem egy vödörrel. Ehhez készítettem egy boostert, ami halolaj és a hármas bojli aromájából állt. Ezt az olajos halas húsos-foghagymás öntetet rálocsoltam a meleg golyókra és lezártam a vödröt. A hatás a vízparton frenetikus volt! A szaftos puha golyókból 2-2 szemet fõztünk a horog mellé csalinak, mert féltem a kárászoktól. Ezekbõl is sikerült néhány szép példányt kifogni, azonban a kapások nagy részét a pontyok produkálták. Egész éjjel folyamatosan jelentkeztek a kapások, aminek az eredményeképp reggel több mint 90 kg-ot mérlegeltünk.


Hajnali mérlegelés a tógazda elõadásában.

A jó fogással vissza tudtuk küzdeni magunkat a dobogóra. 347 kilós összfogással végül megszereztük ismét a 3. helyezést.


Ismét a harmadik helyezés!

Összefoglalva, egy rendkívül izgalmas és melós versenyt tudhatunk magunk mögött, ahol a magyar és a környezõ országok legnevesebb bojli horgászai összemérhették a tudásukat. A versenypálya kivételes adottsága, a szerencsés idõjárás, a gondos és precíz szervezés egy páratlan eredménnyel ajándékozta meg a szervezõket, mégpedig a 748 darabos, 6.0 tonnát meghaladó összfogás tényével. A másik hihetetlennek tûnõ szám az átlagsúly, ami meghaladta a 8,00 kg-ot. Remélem a jövõ évben is hasonló élményekben lesz részünk a verseny alatt, és jó szívvel ajánlom minden kedves horgásztársamnak a részvételt.


A boldog gyõztesek. 1. helyezett: Fischer Team, 2. hely Penta Szeged Team, 3. hely Gigant Baits Team, Különdíj: Silverbaits team.

A találkozó részletes végeredménye itt letölthetõ: Végeredmény

Szerzõ: Polgár Károly
Fotók: Polgár Károly, Regõs György